Wanneer je alvast aan een nieuwe website wilt werken terwijl de domeinnaam nog naar de bestaande website verwijst, kan het nuttig zijn om een wijziging aan te brengen aan het HOSTS-bestand op je pc, Mac of Linuxsysteem. Hiermee verwijs je de domeinnaam alleen op jouw systeem naar de nieuwe server, terwijl deze voor alle andere bezoekers verwijst naar de bestaande website.

Hoe werkt het HOSTS-bestand?

Wanneer je een domeinnaam typt in de browser, wordt deze in het DNS omgezet naar een IP-adres. Dit is het directe adres van de server waarop jouw website zich bevindt. Het HOSTS-bestand krijgt voor de vertaling van domeinnaam naar IP-adres meestal voorrang op het DNS. Je kunt hier slim gebruik van maken door in het HOSTS-bestand een extra regel aan te maken. Deze regel verwijst jouw domeinnaam naar het IP-adres van de server waarop jij aan je nieuwe website werkt.

Let op: Wijzigingen aan het HOSTS-bestand doe je op eigen risico. Maak altijd een back-up voordat je iets wijzigt. Hostnet levert geen support op het aanpassen van je HOSTS-bestand.

Locatie HOSTS-bestand

Het HOSTS-bestand bevindt zich per systeem op een andere locatie. Hieronder vind je voor de meest voorkomende systemen een korte uitleg over hoe je het bestand kunt bewerken.

Windows

• Open Kladblok als Administrator.
  • Klik op 'open' en open het volgende bestand:
    C:\windows\system32\drivers\etc\hosts
  • Zie je het bestand hier niet direct staan? Klik dan op 'alle bestanden'.

Mac OSX / Linux

• Open de terminal en typ daar het volgende: "sudo nano /etc/hosts".
  • Sla de wijzigingen op met CTRL + O.

HOSTS-bestand wijzigen

De standaard inhoud van het bestand ziet er ongeveer als volgt uit:

# This is an example of the hosts file
127.0.0.1 localhost loopback
::1 localhost

Iedere regel voorafgegaan door een # (hekje) wordt genegeerd door het systeem. Je kunt dit gebruiken om commentaar te plaatsen in het bestand.

Wanneer je een omleiding wilt toevoegen, vul je simpelweg het doel-IP-adres in, gevolgd door de domeinnaam die je wilt omleiden. Het bewerkte bestand zou er dan als volgt uit kunnen zien:

# This is an example of the hosts file
127.0.0.1 localhost loopback
::1 localhost

# Domeinnaam buiten het DNS om verwijzen naar een nieuwe server

# Doel-IP: domeinnaam:
91.184.0.100 example.ext